Angst

Sommige mensen zien erg op tegen een behandeling bij de tandarts. Voor een aantal van hen geldt dat er sprake is van angst. Men stelt een bezoek aan de tandarts steeds uit of men komt zelfs helemaal niet meer. Meestal komt die angst voort uit slechte ervaringen uit de kindertijd. Die angst is aangeleerd. Daarom is het altijd van belang om angst te voorkomen (zie onder). Soms is de angst overgedragen door ouders of anderen.

Angst is een slechte raadgever. Dat geldt zeker ook voor uw gezondheid. Door het uitstellen van de juiste zorg wordt het probleem alleen maar groter. Laat uw angst u er niet van weerhouden om toch te komen.
Wij willen graag dat u uw angst met ons bespreekt. Daar nemen we eerst de tijd voor. We stellen u op uw gemak en bekijken wat er nodig is. Vaak gaat het niet om ‘angst voor de tandarts’ maar om ‘angst voor de pijn’ of ‘angst omdat je niet kunt praten tijdens de behandeling en daardoor geen controle hebt’. Het probleem is dat angst en pijn elkaar vaak versterken. Ontspanningsoefeningen kunnen dan goed helpen. Wij kunnen u een heel eind tegemoet komen. Bijvoorbeeld door u goed te verdoven, door af te spreken hoe we tijdens de behandeling communiceren en door de behandeling in fasen te doen. We zetten ons in om een behandeling voor u zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Angst voorkomen

Angst voorkomen is belangrijk. Angstpreventie begint in de kinderleeftijd.  Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers. Voorkom in elk geval dat u uw eigen angst overdraagt op de kinderen.